2 ‘Phantommers’ in Oostenrijkse jeugdliga

De meesten onder ons kennen ze wel.  Senna Peeters en Ignace Van Noten startten hun ijshockeyloopbaan op 5-jarige leeftijd bij Antwerp Phantoms. Ondertussen 10 jaar geleden.

2017 salsburg 12

Hun beide papa’s waren trainer bij onze allerkleinsten op dat moment.  Trouwens beide papa’s geven nog steeds training.  Gert (papa Senna) kennen we van Coaching1 dat Phantoms op technisch vlak ondersteunt, maar is momenteel zeer druk bezig als hoofdtrainer U14 bij Vienna Capitals.  Daarnaast is hij ook off-ice coach voor de hogere reeksen tot en met het team dat in de MOL liga speelt.  Patrick (papa Ignace) is onze huidige hoofdcoach U19, en assisteert Buck bij de BeNeLiga. 

En dat het ijshockeyfamilies zijn, moge duidelijk zijn. Bovendien spelen de oudere broers van deze 2 ex-Phantommers ook ijshockey en beiden zijn ook bij Phantoms gestart, nu al bijna 17 jaar geleden.  Sam (broer Senna) is op jonge leeftijd naar Duitsland vertreokken, en speelt momenteel in Duisburg (Oberliga). De broer van Ignace, ‘Junior’, heeft ook 4 jaar in Duitsland gespeeld, en speelt momenteel bij ons eigen BENE team.

Dat dus ook de jongere generatie een stap naar het buitenland zet, is niet zo verwonderlijk! Senna en Ignace spelen momenteel in de EBJL liga, en komen uit voor Red Bull Salzburg. De EBJL liga (Erste Bank Juniors Liga) is de hoogste U18-liga. Ze staan momenteel ver aan kop, terwijl hun team uitsluitend uit spelers geboren in 2002 (U16) bestaat. De competitie verdeelt zich over 3 landen, met name Oostenrijk, Tsjechië en Hongarije. Na 11 competitiewedstrijden hebben ze 32 punten en een doelpuntenverhouding van 99-19. 

2017 salsburg 4

Voor Senna (#22) is dit reeds, na zijn overgang vanuit Krefeld zijn tweede seizoen bij Red Bull. Hij is een winger en staat steeds in de top 5 (momenteel 2 plaats) van de topscorerslijst van EBJL. Ignace (#2) heeft zich in maart dit seizoen kunnen selecteren om toegang te krijgen tot de academie, en doet momenteel zeer veel ervaring op. Wedstrijden verdeelt hij met de nationaal goalie van Duitsland die ook in Salzburg speelt.

2017 salsburg 13

Senna en Ignace: “Het is hier super. Elke dag staan we op het ijs (regelmatig 2 keer) en elke dag hebben we off-ice training.  We worden bijgestaan door top coaches uit Canada, Finland, Zweden, … .  we slapen samen op een kamer waar we een grote Belgische vlag hebben gehangen. We kennen elkaar al vanuit de wieg, en het is dan ook bijzonder dat we nu terug samen hier op de academie kunnen zijn. Buiten ons zitten er geen Belgen meer op de academie.  Alles is hier heel professioneel en ze hebben hier echt alles.  Skate mills (enige in Europa van dit model), 2 ijsbanen, fitness, sporthallen, sauna, zwembad, …   op de academie verblijven 70 voetballers en 70 ijshockeyers.  Het is met momenten best zwaar, want naast het ijshockey gaan we allebei naar het sportgymnasium in Salzburg.  Daar worden de lessen in het Duits gegeven, wat het natuurlijk nog moeilijker maakt.  En regelmatig trainen we ook ’s morgens voor we naar school gaan. Dan is het om 6 uur opstaan. Maar we zijn zeer blij dat we hier mogelijkheden krijgen om ons verder te ontwikkelen. Als we een keertje naar België kunnen, komen we altijd supporteren voor Phantoms natuurlijk. We zijn blij dat onze papa’s of broers nog betrokken zijn bij Deurne. (Ignace heeft vorig seizoen nog in Deurne gespeeld).  Ons ijshockeyseizoen ligt in de zomer maar 3 weken stil.  Zelfs dan moet je blijven doortrainen voor je conditie. In augustus maken we al trips naar Finland ter voorbereiding.  Ook nu weer in december gaan we naar Finland en in februari naar Zweden. Dit om ons te meten met de beste jeugdteams in Europa. Als je in België 2 keer per week traint, kan je 2 keer veel plezier maken met je medespelers.  Maar hier kunnen we dit elke dag doen.”

2017 salsburg 7

Phantoms wenst beide spelers nog veel succes met hun ijshockeycarrière. We hopen nog veel van hen te horen en te zien, en hopelijk sluiten ze hun loopbaan in Deurne af !. Phantoms is terecht fier dat ‘eigen kweek’ het in het buitenland reeds zo ver geschopt hebben!