Final Update U12 op EuroChem Cup in Rusland: Bezoek aan Moskou

Zondag 28 mei keerden onze U12-spelers terug huiswaarts, maar niet voordat ze eerst nog wat Russische cultuur en geschiedenis konden opsnuiven in de Russische hoofdstad: Moskou, onze laatste pitstop vooraleer we de vlieger opstappen richting België.

We hebben het reeds een aantal keer gemeld, deelname aan de EuroChem Cup is naast ijshockey ook de Russische cultuur verkennen. De afgelopen dagen hebben we naast onze geliefkoosde sport ook enkele musea bezocht, kennisgemaakt met de plaatselijke schoolkinderen van School Nr. 2 in Novomoskovsk (onze trouwe supporters) en geproefd van de lekkere Russische keuken.

Tijdens onze laatste etappe vingen we onze ontdekkingstocht van Moskou aan met een bezoek op het legendarische Rode Plein. Onze sympathieke gids leerde ons beter de stad kennen. Zo vernamen onze spelers dat de basiliek op het Rode Plein eigenlijk ‘Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel’ heet, maar kortweg Basiliuskathedraal wordt genoemd. De kathedraal werd tussen 1555 en 1560 gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke, ter ere van diens overwinning op de Wolga-Tataren in de stad Kazan. Na de ‘verplichte’ teamfoto op het Rode Plein (zonder onze Phantomsvlag weliswaar, politie kwam tussenbeide) gingen we aanschuiven aan het Mausoleum van Lenin. We leerden tevens dat achter dit Mausoleum en voor de muur van het Kremlin er eigenlijk een kerkhof ligt, de laatste rustplaats van prominente politieke hoofdrolspelers van de Sovjetunie, zoals Stalin en Brezjnev bijvoorbeeld. Het bezoek aan de tombe van Lenin had iets beklijvend: donkere gangen, soldaten in geef acht … de ‘slapende’ gebalsemde Lenin … als het ware een reis terug in de tijd.

Onze attaché Gohar trakteerde ons daarna op een lekker ijsje in de ‘Gum’, het meest prestigieuze shoppingcenter van Rusland, vlak over het Kremlin. Vervolgens liepen we langs de erewacht aan het standbeeld van de ‘Onbekende Soldaat’, het wereldberoemde Bolshoj theater (van het ballet, trouwens ‘Bolshoj’ is groot in het Russisch en het ballet telt meer dan 200 (!) dansers) en maakten we een ritje op de Moskouse metro, samen met de 9 miljoen Russen die dit dagelijks doen. Langs enkele mooie metrostations – ondergrondse kathedralen worden ze wel eens genoemd – arriveerden we aan het restaurant waar een late lunch werd genuttigd.

Vandaar met de bus richting Sheremetyevo Airport voor onze terugvlucht. Nog wat bureaucratisch papierwerk voor het overgewicht en hop de vlieger op! Onze spelers hadden heel wat bekijks en Belgische en Nederlandse passagiers vroegen spontaan naar onze avonturen. Wat wil je als onze jongens de stewardessen begroeten met een ‘high five’ … Met een beetje vertraging aan de bagageband in Zaventem werden onze spelers met veel gejuich door hun ouders in de aankomsthal ontvangen … Fantastisch! Wat is het mooi geweest en onze spelers zijn weer een geweldige ervaring rijker. Bedankt EuroChem! - CP