Antwerp Phantoms mist Beker Play-offs nipt

Antwerp Phantoms mist Beker Play-offs nipt, maar slikt bittere pil door en blikt verder...

Afgelopen weekend greep het Eliteteam van ijshockeyclub Antwerp Phantoms nipt naast een ticket voor de play-offs van de Belgische Bekercompetitie. Nipt … heel nipt. Een gelijkspel tegen Leuven Chiefs was genoeg geweest om de vierde plaats te verzekeren. Echter met nog amper vijf seconden op de klok scoorde thuisploeg Chiefs de winning goal. Eindscore 5-4. Da’s balen. Heel erg balen. “Terwijl de klok de laatste seconden wegtikt, zie je het team al in de halve finale staan, waar je de hele voorbereiding naartoe hebt gewerkt en plots glipt dat dan door de vingers. Het is niet die wedstrijd in Leuven die uiteindelijk bepaald heeft om die play-offs te halen. Bij aanvang van het seizoen hebben we te snel wedstrijden uit hand gegeven”, vindt Coach Gert Peeters.

2018 30102018 vs leuven

De vijfde plaats waarop Antwerp Phantoms strandt, is evenwel een beetje onterecht. “We hebben een uitschuiver gehad met de eerste wedstrijd tegen Mechelen. Los daarvan hebben we eigenlijk wel goed gepresteerd. We hebben het Liège Bulldogs heel moeilijk gemaakt en tegen topper HYC Herentals zijn we het enige team geweest dat met het minste doelsaldoverschil tegen hen heeft gespeeld. We zijn niet beloond voor het werk op training en de prestaties, maar misschien volgt dat wel in de BeNeLiga”, aldus de Coach.

De volledig nieuwe aanpak van de coaching staff verrast. “Heel veel jongens worden plots door de nieuwe aanpak geconfronteerd met concurrentie. Heel veel zien dat als iets negatief, terwijl dat juist positief moet worden gezien”, vindt Gert Peeters. “In de breedte van de groep, in de ondersteuning. Mentale ondersteuning wordt belangrijker in de sport en als coach is het ook mijn taak om daarop in te spelen. We moeten evenwel prioriteiten stellen. Om de juiste teamspirit te krijgen, zullen we meer dat mentale aspect moeten aansturen.”

Op de spelersmeeting net vòòr de maandagtraining werd de bladzijde van de Bekercompetitie omgedraaid. “Volgend weekend start de BeNeLiga. We mogen niet vergeten dat we samen met het bestuur een driejarenplan hebben opgesteld. Met dit team gaan we nog verder groeien. Er staan een hele reeks jonge wolven klaar om hun kunnen te laten zien. We hebben nu echter heel veel hetzelfde typespelers. We gaan misschien wel spelers moeten omscholen of bepaalde type spelers gaan zoeken om het team in de toekomst aan te vullen.”

Wil Antwerp Phantoms mee blijven draaien in de grensoverschrijdende liga dan moet nog professioneler worden gewerkt. “In vergelijking met vorig jaar hebben de Nederlandse teams zich zo’n 15% sterker gemaakt. Daar wordt ook heel hard gewerkt. Tilburg Trappers met hun Oberliga team laat zien dat het kan om op een hoog niveau mee te draaien. Andere teams willen die aansluiting krijgen en gaan professioneler werken. Wij als Belgische teams mogen niet achter blijven. Want de kloof was al groot. We moeten met alle Belgische teams laten zien dat wij ook professioneler kunnen werken. Het feit dat een club zoals Antwerp Phantoms zich probeert te manifesteren in de BeNeLiga is een goede zaak voor het Belgische ijshockey. Je moet zo’n kansen steeds met twee handen grijpen. Wij moeten tussen de subtop kunnen geraken, tussen plaats vier en acht. Da’s een eerste etappe”, aldus nog Coach Peeters.