×

Fout

[OSYouTube] Alledia framework not found

De Belgen op het WK Div.IIA

Onderstaand kan u de verslagen terugvinden betreffende ons Belgisch nationaal team tijdens de deelnaame aan het Wk Div.IIA.
Met dan aan Christian Pierre voor de verslaggevening...

GAME 5: Gretige Chinese draak klauwt Belgische leeuw

Wat een afsluiter in schoonheid moest worden, liep af op een sisser.
Op het WK in Tilburg legde België de duimen tegen China. Een team dat dit WK zijn intrede deed in deze poule. Een beter team? Niet echt. Gretiger? Absoluut. De Chinezen, een kleiner en jonger team dan de Belgen (22 jaar/1,79m vs. 25 jaar/1,81m), hielden het tempo hoog en groeiden het ganse toernooi.
Na een gelijklopende eerste periode, liepen de Belgen weer veel te veel straffen op, maar bleven overeind met een degelijke penalty killing een goed keeperwerk. In principe kon de wedstrijd worden beslist in de eerste periode. Tot drie keer toe kwamen respectievelijk De Smet, Pellegrims en Bremer via een break-away alleen voor goalie Sun Zehao, maar zonder af te werken. De Chinezen deden dit echter wel. Acht minuten in de tweede periode scoort Zuo het eerste Chinese doelpunt. Amper zes minuten later knalt Li de puck opnieuw voorbij goalie Legrand en nog een minuut later straft Qianyi Huang de falende Belgische verdediging opnieuw af. In de laatste periode kijken de Belgen tegen een aanzienlijke achterstand. Drie minuten in de periode valt de vierde goal tegen, shorthanded via Hao Zhang. De puck glipt onder Legrand’s stick. Halverwege de periode valt de eerste Belgische goal via Henry. Enkele minuten later scoort Neven een tweede doelpunt en het lijkt er even op dat de Belgen de kloof gaan dichten. Met nog twee minuten op de klok knalt Zesen Zhang echter alle hoop aan diggelen met een vijfde Chinese doelpunt. Game over. Eindscore: 2-5 (0-0, 0-3, 2-2), MVP: Yoren De Smet.
De teleurstelling bij beide Belgische coaches – Jan Van Beveren en Gil Paelinck - was groot. Erg groot.
China scoort
“Met winst afsluiten, betekende een vierde plaats en misschien wel eindigen met een goed gevoel. Nu is dit vrij bitter”, aldus Jan Van Beveren. “Blijkbaar vinden sommige spelers dat niet zo erg om op een vijfde stek te eindigen. Wij als coaches tillen daar echter zwaar aan want we zijn heel teleurgesteld. We hebben een groep met veel talent, maar deze laatste wedstrijd hebben we verloren door het harde werk van de tegenstander. Het gebrek aan wilskracht. De ‘true grit’ was niet te vinden. Ook weer heel veel domme straffen. De wedstrijdleiding door referees en linesmen was daarentegen heel correct. Geen verwijt hier naar de scheidsrechters.”
België blijft evenwel in dezelfde poule DIV2A (IJsland zakt naar DIV3, Nederland stijgt naar DIV1B), maar wat moet er nu veranderen naar de toekomst toe? Blijft de vraag of de Belgen wel ambitie hebben om naar DIV1B te evolueren.

“Als Federatie moeten we dat hebben. Wij als coaches hebben dat alvast. Goud is altijd de doelstelling. Anders hoef je niet mee te doen aan een WK. We hebben dit WK sommige spelers op een andere manier leren kennen. Spelers waarvan we meer hadden verwacht. We weten dat alle jongens veel talent hebben. Dat beamen andere coaches hier op dit WK ook. We hebben talent genoeg, maar de werklust ontbreekt vaak. Onze tegenstanders van ons doel weghouden en onszelf tussen de verdediging en het doel van onze tegenstanders wringen. Da’s wat we moeten doen en daarmee is alles gezegd. En dit is wat we dit WK hebben gemist. Nogmaals, goud moet het vooropgestelde doel blijven. Blijft dit coaching team aan voor de volgende campagne, dan zullen er ongetwijfeld wijzigingen worden doorgevoerd”, aldus nog Jan Van Beveren.
Bram Klijsen (Antwerp Phantoms) in actie
“Natuurlijk ben ik teleurgesteld”, stelt Gil Paelinck. “Straffen vormen een probleem, maar ik mis vooral het harde werk. Ik heb net een gesprek gehad met Doug Mason (Coach Nederland) die ons team aan het analyseren was. Hij zei dat er genoeg talent aanwezig is, maar er zijn jongens met een eigen agenda. Het Australische team blokkeerde samen 130 schoten in 3 wedstrijden. Hoeveel shots denk je dat ons team heeft gestopt? Een paar ... Dit vat alles samen. Onze jongens hebben niet genoeg trots om voor het nationale team te werken. Simpel. Als we volgende campagne nog steeds in functie zijn, begint alles met de selectie van een team dat daar wil zijn. Vanaf de eerste trainingen, het eerste nationale teamweekend. Jongens die niet opdagen, vallen eraf. Laat de ego's aan de deur. Het probleem is dat het erger zal worden voordat het beter wordt. Jongens moeten gemotiveerd zijn als ze dat telefoontje voor het nationale team krijgen. De andere teams spelen in vergelijkbare competities als de onze. We kunnen alleen met hen meespelen als we onze werkethiek veranderen”, aldus nog Gil Paelinck.
 
Game 4: België strandt in Derby der Lage Landen op WK in Tilburg
 
Phantoms in driekleur op het ijs maar ook een delegatie op de tribune
Dé wedstrijd waar iedereen naar uitkeek op dit WK in het Nederlandse Tilburg was het duel tussen Nederland en België, zeg maar de ‘Derby der Lage Landen’. Beide landen in dezelfde divisie – ooit was het anders – en bovendien niet alleen buren van elkaar, maar samen ook organisatoren van de BeNeLiga.
Enkel, bij de Nederlanders slechts drie BeNe-spelers, in de teamopstelling, en 15 spelers van Tilburg Trappers, sinds 3 jaar heer en meester in de Duitse Oberliga. En dat is te merken want Team Oranje walst als het ware over alle andere teams op dit WK.
Mike Jansen wordt belaagd
Niettegenstaande, een pluim voor de Belgen. In het krijt treden tegen een sterkere tegenstander die nota bene dan ook nog het thuisvoordeel heeft. Inderdaad, een nokvol stadium met 2.400 joelende fans die ‘Nederland’, ‘Nederland’ scanderen, tromgeroffel en Nederlandse schlagers die tijdens de onderbrekingen door de luidsprekers blaten. Kortom, de Belgen in het hol van de leeuw.
Sean McCann-Coppens en Ben Van den Bogaert, samen in geel/blauw, samen in de driekleur
Team Oranje startte de wedstrijd dan ook onmiddellijk met een hels hoog tempo. Amper één minuut in de wedstrijd flikkerde de doellamp achter de Belgische goalie Mike Jansen al rood. Twee minuten later lieten de Belgen zich opnieuw verrassen. En zo gaan de Nederlanders maar door. De Belgen verweren zich echter de ganse wedstrijd en spelen op de top van hun kunnen, maar ook verdedigend staat Nederland een trapje hoger. Niettemin slagen de Belgen erin om op regelmatig tijdstippen zich doorheen de verdediging van Oranje te wringen met enkele reële doelkansen. Pas halverwege de tweede periode verdwijnt de puck in de Nederlandse netten via Henry op assist van Milpas en Denis. Ondertussen is het 6-1 voor Nederland en maakt Coach Paelinck een goaliewissel. Mike Jansen wordt vervangen door Arthur Legrand. Na enkele sterke reddingen van Legrand scoort Nederland op de powerplay en amper 44 seconden later scoort de thuisploeg opnieuw. In de derde periode blijven de Belgen evenwel van zich afbijten en knokken voor elke meter ijs. Ook aanvallend kan Team Belgium een aantal keren door de Nederlandse verdediging breken en halverwege de periode scoort De Smet tijdens een powerplay de tweede goal voor België. Oranje neemt echter snel wraak en scoort nog tweemaal vòòr het eindsignaal.
Eindscore: 2-10 (0-4;1-4;1-2), MVP voor België: Team Captain Jordan Paulus.
Arthur Legrand in volle actie
“Ze waren te sterk, maar dat wisten we. De meeste spelers komen uit in de Duitse Oberliga, slechts drie spelers uit de BeNeLiga, zeg maar ons niveau. Dan besef je snel dat dit team van een ander niveau is”, aldus Head Coach Gil Paelinck.
Geen eenvoudige opdracht dus voor de Belgische Leeuwen. Hoe motiveer je een team dat een haast onmogelijke strijd aanvangt? “Blijven inpraten op de jongens. Mandekking, stick aan de puck, het is inderdaad moeilijk om in dergelijke situatie de focus hoog te houden, maar iedereen besefte dit en wist wat te verwachten”, stelt Assistant-Coach Jan Van Beveren.
Morgen spelen de Belgen hun laatste wedstrijd tegen China. “We moeten dit toernooi in schoonheid afsluiten met winst tegen China”, aldus nog Coach Van Beveren. “Technisch zijn we de betere ploeg”, meent Coach Paelinck, “dus winst moet kunnen.”
 
Game 3: Belgen pakken eerste punten tegen IJsland
 
Na een rustdag om de hoofdjes leeg te krijgen en de neuzen allemaal in dezelfde richting, traden de Belgen vandaag, donderdag 26 april, in het krijt tegen IJsland op het IIHF WK DIV.2A in het Nederlandse Tilburg.
Alles even op een rijtje zetten was noodzakelijk want de start van de Belgen aan het toernooi was allesbehalve rooskleurig te noemen. Te veel straftijden, te veel turn-overs, te weinig ‘grit’ in de hoeken. Beide coaches – Gil Paelinck en Jan Van Beveren – waren het erover eens. “We willen een gemotiveerder team op het ijs zien. Knokken in de hoeken en voor elke meter ijs.”
Bovendien was deze wedstrijd een belangrijk sleutelmoment. Opnieuw punten laten liggen, zou het spook van de degradatie ontwaken.

Na enkele minuten in de wedstrijd wordt het duidelijk dat beide teams elkaar waard zijn en dat het beide kanten kan opgaan. Al snel vliegen de Belgen opnieuw naar de stafbank met achtereenvolgens Milpas en Debrassine voor respectievelijk elbowing en tripping. De penalty killing wordt echter telkens voortreffelijk uitgevoerd en de toeschouwers krijgen stilaan, maar zeker, een ander Team Belgium op het ijs te zien. De knarsetandende ‘true grit’ mentaliteit zit er blijkbaar weer in want er wordt voor elke puck gestreden. In de dertiende minuut is het dan zover. Van den Bogaert scoort het eerste doelpunt voor België. De ontlading is enorm. Vloek gebroken?
De Belgen komen steeds meer in de wedstrijd, maar dan vertrekt De Smet richting strafbank voor roughing. De penalty killing van de Belgen loopt alweer gesmeerd, en met een fantastische stick save voorkomt goalie Legrand de gelijkmaker. Team Belgium kan nu meer druk zetten op het IJslandse doel met enkele loeiharde shots vanop de blauwe lijn.
In de tweede periode zien we opnieuw een dominerend België op het Tilburgse ijs. Billy Denis brengt de Belgen een trapje hoger met een tweede doelpunt. Het lijkt alsof het team vleugels krijgt want de jongens blijven kansen creëren, echter zonder eindresultaat. Het mooie samenspel rond het doel van de tegenstander werpt evenwel zijn vruchten af want De Smet knalt de puck een derde keer in de IJslandse netten.
In de derde periode merken we meer druk van IJsland. Vroeg in de periode krijgt België een nieuwe doelkans via de powerplay. De Belgen zetten sterke druk op het doel van hun tegenstander, maar goalie Hedstrom houdt stand. Enkele minuten later lukt het Henry dan toch om een vierde doelpunt te scoren.
In de 52ste minuut krijgt Neven een minor voor interference en dan loopt het mis. Met 4-0 op het scorebord treedt de zelfgenoegzaamheid in en worden de Belgen slordig. Sigurdsson scoort voor IJsland via de powerplay. Goalie Legrand wordt zorgvuldig gescreend en ziet het shot niet aankomen waardoor de puck zich via de linkerbovenhoek in de Belgische netten plant. En dan breekt chaos uit bij de Belgen. Het wordt een rommeltje in de voortuin van Legrand die plots wordt geconfronteerd met twee tegenstanders die ongemoeid hun ding kunnen doen. Legrand maakt een klasse save, maar mist de rebound. 4-2. IJsland proeft bloed en enkele minuten later staat er 4-3 op het scorebord. Met amper 2 minuten op de klok verbreedt Bremer opnieuw de kloof. IJsland zet alles op alles ‘pulling the goalie’, een maneuver dat wordt afgestraft door Pellegrims met een ‘empty netter’.
Game over. De Belgen pakken hun eerste overwinning van het WK. Een opsteker die hen zal moeten klaarstomen voor de zware wedstrijd tegen Nederland op zaterdag. Het thuisteam is zonder meer de absolute favoriet van dit WK.

Eindscore: 6-3 (1-0, 2-0, 3-3). MVP: Billy Denis.

“We hebben beter gespeeld deze wedstrijd. De jongens hebben hun kwaliteiten getoond, de honger om te winnen. Ze moeten evenwel 60 volle minuten hongerig blijven en niet na 40 zelfgenoegzaam denken dat de punten al op zak zijn”, aldus hoofdcoach Gi Paelinck in een reactie.
 
Game 2: ‘Down Under’ bovenop de Belgen
 
Down Under en hun fans: Ozzy, Ozzy, Ozzy!
Ozzy, Ozzy, Ozzy! Met die kreten spoorden de dertigtal meegereisde Australische supporters hun team aan tijdens de match tegen onze Belgen op het IIHF WK DIV. 2A in het Nederlandse Tilburg. Of dit enige impact had, laten we in het midden, maar de Australische kangoeroes waren zonder meer een maatje te sterk voor de Belgische leeuwen … Ooit was het anders. Het Australische ijshockey is aan een opmars bezig: nieuwe ijsbanen, meer clubs, een sterkere semiprofessionele competitie, zeg maar de BeNeLiga in het kwadraat. De feiten liegen er niet om. Amper bekomen van de 1-4 nederlaag tegen Servië kregen onze Belgen vandaag opnieuw een bittere pil te slikken. Team Down Under kegelde onze jongens met een 0-6 nederlaag terug naar de kleedkamer. Het liep eigenlijk al fout vanaf het begin van de wedstrijd. Amper dertig seconden in de eerste periode profiteren de Aussies van een verdedigende fout van de Belgen en straffen die onmiddellijk af via Rezek. En zoiets gaat onmiddellijk tussen de oren zitten. De Belgen zetten evenwel veel druk om terug in de wedstrijd te komen, maar Australië speelt de ganse wedstrijd met een sluitende verdediging en een uitstekende goalie Kimlin. Opnieuw lijken de penalty minuten een extra tegenstander voor de Belgen, waarbij Australië twee keer de powerplay benut om goalie Mike Jansen te verschalken. Sterkhouder Brian Kolodziejczyk viel bovendien uit met een polsbreuk. Pech voor de forward van Brest Albatros die in principe volgende week zou vertrekken naar Australië nota bene om er te gaan ijshockeyen gezien daar de winter eraan komt en het ijshockeyseizoen start.

Eindscore: 0-6 (0-1, 0-2, 0-3). MVPs: Sam Verelst (BEL) en Anthony Kimlin (AUS).
 
Asst.-Coach Jan Van Beveren
“Niet goed”, vat Assistant-Coach Jan Van Beveren het debuut van de Belgen samen. “Een snel tegendoelpunt amper in de wedstrijd vandaag en het ging snel bergaf. Ook gisteren. Tegen Servië zijn we evenwel de betere ploeg, maar toch verliezen we. Plus de vele trips naar de penalty box die ons ook vandaag weer de das omdoen. De eerste periode bovendien heel veel turn-overs, een tiental, veel te veel. Onbegrijpelijk. En opnieuw niet kunnen scoren. Bovendien valt dan nog Brian Kolodziejczyk af door een polsbreuk. We mogen nu geen uitschuivers meer maken want China en Nederland zijn ook sterke teams, maar ook IJsland valt niet te onderschatten.”
 
Jordan Paulus
Ook Captain Jordan Paulus liep te balen na de pandoering. “Ik ben zeer teleurgesteld. Op papier hebben we een sterker team dan vorig WK. Alle spelers hebben zich reeds bewezen in hun respectieve competities. We verliezen hier twee wedstrijden, niet door gebrek aan talent, we kunnen blijkbaar niet op onze tanden bijten. In plaats van bij te benen op het ijs, slaan we met de stick en pakken we penaltyminuten. Er is momenteel te weinig cohesie binnen het team. Vreemd, want het klikt wel off-ice onder de spelers, maar het wil voorlopig niet lukken op het ijs. Er moeten nog drie wedstrijden worden gespeeld. We moeten ons herpakken en voor de overwinning gaan. Er zijn geen wonderen. We begaan te veel overtredingen en die worden sowieso afgestraft. Hier wordt veel sneller gefloten dan in de BeNeLiga en daar moeten we attent voor zijn. Domme fouten betalen we hier duur. Morgen hebben we een rustdag. We moeten gewoonweg ‘resetten’ en donderdag opnieuw starten van scratch.”
MVP BEL Sam Verelst
 
Head Coach Gil Paelinck
Ook Head Coach Gil Paelinck is erg teleurgesteld. “Te veel straftijden. Ongetwijfeld zo. Als je echter positief ernaar kijkt, zijn we erg succesvol geweest met onze penalty killing. Alec James, Virgil Delbrassine, Maxime Pellegrims en Bram Klijsen hebben een fantastische job gedaan tijdens de penalty killing. OK, liever geen minderheid, maar laten we dat positief bekijken. Het is eerder de 5 vs. 5 situatie die laat afweten. We winnen geen duels, zijn niet snel genoeg, trage reacties. Zo win je geen wedstrijden. We mankeren die vastberadenheid. Knokken in de hoeken, forechecking in het verdedigingsvak van de tegenstander. Doe je dat niet dan win je geen wedstrijden. Tegen een zwakker team kan je evenwel door je vaardigheden winnen. Speel je zo echter tegen een team van gelijke sterkte dan haal je het simpelweg niet op die manier. Onze tegenstanders spelen gedreven en als je niet op dezelfde manier speelt, lukt het niet. Zo eenvoudig is het. Dat eerste tegendoelpunt binnen de eerste minuut van de wedstrijd voelt als een dreun onder de gordel. Er is geen slechtere manier om een wedstrijd te starten. Dat gaat sowieso psychologisch meespelen. Slechte timing. Onze opdracht hier was beter presteren dan vorige editie en meespelen voor een medaille. Nu moeten we oppassen om niet te degraderen. Morgen een rustdag en extra training, maar wat we moeten verbeteren, heeft niks met vaardigheden te maken, eerder de bereidheid om de hoeken in te schaatsen en te knokken voor elke meter ijs. Een mentaliteitswijziging is nodig.”
Wordt vervolgd. Donderdag speelt België tegen IJsland om 16h30.
 
Game 1: Belgen missen WK start door te veel straffen
 
Vandaag, 23 april, startte de WK campagne van Team Belgium op het WK Divisie 2A in het Nederlandse Tilburg.
De Belgen namen de eerste face-off tegen Servië. Met trots zien wij niet minder dan 5 spelers van ons BeNe-team in de line-up, m.n. goalies Arthur Legrand & Mike Jansen, Sean McCann-Coppens, Ben Van den Bogaert en Bram Klijsen. Onze Technisch Directeur Jan Van Beveren is één van de coaches.

In een gelijk opgaande eerste periode zien we enkele regelrechte doelkansen van de Belgen, maar afwerken lukt niet door de sterke verdediging rond het Servische doel. Tijdens twee powerplays wordt de puck goed rondgespeeld, maar het sluitstuk laat op zich wachten. De Serviërs daarentegen gebruiken de powerplay in hun voordeel. Twee achtereenvolgende fouten zorgt dat België in een 3-5-minderheid op het ijs staat. De overmacht wordt ten volle benut door de tegenstander die de puck langs Phantoms goalie Mike Jansen knalt.
Amper bij aanvang van de tweede periode scoort Servië opnieuw. Halverwege de periode lukt het de Belgen enig verweer te bieden. Billy Denis (Lindenwood University) knalt de puck voorbij goalie Rankovic op assist van Antwerp Phantom Sean McCann-Coppens. De Belgen blijven echter strafpunten sprokkelen en raken opnieuw verzeild in een 3-5 situatie. De powerplay van de tegenstander blijkt efficiënter dan de Belgische. Wat de Belgen niet lukt, werkt wel bij de Serviërs. Stretovic scoort het derde doelpunt met minder dan twee minuten op de teller in de 2de periode.
In de derde periode krijgen beide teams opnieuw enkele scoringskansen, maar enkel Servië weet die te benutten wat de score op 1-4 brengt voor Servië. Alweer via de powerplay. Straftijden hebben België duidelijk de das omgedaan in deze eerste wedstrijd.

“Te veel penalties”, aldus Coach Van Beveren. “Vier powerplay goals tegen. Te weinig shots op goal, terwijl we regelmatig baas waren en veel puckbezit hadden in ons aanvalsvak. Morgen volgt een belangrijke wedstrijd tegen Australië, die we moeten winnen. Andere teams, Nederland en China zien er ook goed uit.”